Hur går man in i kyrkan?

Ska ni gifta er och funderar på hur ni ska gå in i kyrkan/till vigselplatsen? Efter mina 10 år i branschen kan jag avslöja att det finns tre sätt som är standard:

  • Att paret går in tillsammans

  • Att brudgummen går först och bruden följer efter när han står vid altaret

  • Att brudgummen redan står framme med sina marskalkar när klockorna ringer

Vem går in när?

Oftast går prästen/vigsel-förrättaren in allra först, men ibland står hen redan och väntar längst fram. Är vigseln i kyrkan ringer klockorna för att symbolisera starten av ceremonin, men är det en borglig vigsel är det oftast någon form av vald ingångsmusik, inspelad eller live. Här kan man vara hur kreativ som helst och göra vigseln riktig personlig. 


Enligt svensk tradition går man in tillsammans. Det symboliserar att man gifter sig av fri vilja, att det är ett gemensamt beslut. Svenska kyrkan är väldigt måna om att ni gör så, vilket uppmärksammas nu när de på kyrkomötet i höst ska besluta om man ens ska få gå in separat i framtiden. Mer om det snart.

I många andra länder, till exempel i USA, går man in separat. Först brudnäbbar som slänger blommor, sedan marskalkarna arm i arm med tärnorna, och brudgummen med sin mor på armen. Modern lämnas vid sin plats längst fram till höger, medan brudgummen och brudföljet ställer sig och väntar längst fram vid prästen. Ibland delar man upp sig efter kön/sida, och brudgummens följe kommer först med honom, medan brudtärnorna och hennes följe kommer strax före henne. Är man ojämnt antal är detta enklare. Sedan kommer brudens tärnor och sist bruden arm i arm med en nära anhörig, oftast sin pappa. Förr symboliserade detta att kvinnan överlämnades av sin far till sin make, som en ägodel, men så är det inte idag. För de flesta är det ett sätt att visa världen att man har en mycket nära relation. Den som går med bruden in kan vara mamma, syskon eller rent av en bästa vän.

I andra fall går brudgummen och bruden ensamma in. Detta upplever vissa som häftigt, eftersom framförallt bruden står där i all sin glans och får allas ögon på sig, medan andra tycker att det är väldigt jobbigt. Att ha en älskad person som stöd med sig betyder jättemycket för väldigt många. Jag hade en gång en brud som var så rädd att gå in, att hennes stödperson var det enda som hindrade henne från att vända i dörren. Att gå in tillsammans kan därför vara riktigt fint, att dela rampljuset och nervositeten vägen fram.

Om man haft en first look spelar det kanske ingen roll om man går in tillsammans, själv eller med någon annan. Men om man inte haft en first look kan det betyda mycket att se varandra första gången över altargången. Även om man haft en first look eller sett varandra innan vigseln, kan just ögonkontakten och avståndet som minskar vara en väldigt fin upplevelse och är symboliskt för gånga par. “Nu förenas vi i detta och i framtiden är vi tillsammans“.

Jag anser att det är ni som par som bestämmer hur ni gör, och ni ska utgå från er relation, era familjekulturer och era personligheter. Det viktigaste är inte vad ni väljer, utan att det passar er och att ni vet om att vissa misstolkar det här med att gå in arm i arm med en manlig släkting. Men inom bröllop finns det massor av “förlegade” traditioner och tolkningar. Låt inte det störa er om ni inte vill. Det viktigaste är att det känns rätt för er.

Vill ni bryta normer? Jag har aldrig varit på ett bröllop där bruden går in före brudgummen. Bruden måste inte gå in sist. Det vore en mycket spännande nytolkning av de gamla traditionerna! Jag har också haft brudar som gått in arm i arm med sina döttrar, eller systrar eller mammor.

Glöm inte att ert bröllop är er dag, det ska vara en hyllning till er som par och er kärlek. Gör det som känns bäst för er själva och inte vad ni tror “förväntas“ av er. Tänk på att försöka gå lagom snabbt och inte rusa förbi ögonblicket, det bröllopsdagen går fort nog ändå. Det är mitt tips. Stort lycka till!